Oldalak

2014. február 21., péntek

Munka + szórakozás = kreativitás

"When you forget you're working, that's when you're working the best." (R.R.)

Sokszor zavarba hoz a csúcsgasztronómia: nem tudom eldönteni, hányadán állok vele. Néha teljesen lenyűgöz és elvarázsol, aztán ahogy egyre több és több infót gyűjtök be róla, egy ponton elfáradok, és csak arra vágyom, hogy a fazekaim fölött ismét paradicsomos tésztát főzzek. Olyankor túl szofisztikáltnak és elitnek érzem, és elmegy a kedvem tőle. Talán az egyszerű ember zavara ez a professzionalizmussal szemben, amit néha sikerül leküzdeni, és ettől újabb hulláma kezdődik a lelkesedésnek. Most éppen rajongok - René Redzepi tehet róla.


Nem rég olvastam egy interjút, amiben az új könyvéről beszél, és annyira felvillanyozó volt az az egyszerűség, gondolkodásmód, amit sugárzott, hogy az “A Work in Progress” azonnal a kívánságlistámra került. Szinte kipattant a szemem a februári álmosságból: itt egy szakács Michelin csillagokkal, aki arról beszél, hogy mennyire fontos a jókedv és zene (pl. metál) a konyhában, sőt, hogy ez a kreativitás és siker egyik legfontosabb kulcsa! Itt van valaki, aki egy évet arra szánt, hogy rájöjjön, mik azok a pillanatok, amik a legjobb és legeredetibb teljesítményt hozzák ki az emberből, egy csapatból. Bármire is jutott, úgy éreztem, tudnom kell, hogyan.

Az első pozitív hozadék után - hogy felrázott a téli egykedvűségből - jött a második: megtaláltam a cookbooks.hu oldalt, amely biztos anyagi romlásba fog dönteni, ha sokat nézelődöm rajta. Profi, gasztrokönyvekkel foglalkozó webshop, egy héten belül már a kezemben is volt a könyv.

Ami valójában 3 könyv, és ezért is le a kalappal. Az egész lelke a Journal - egyfajta napló a Noma életéből, Redzepi szemével, amely egy éven vezet keresztül, alapkérdés pedig folyamatosan a kreativitás kulcsa. Imádom, mert hétköznapivá teszi a piedesztára emelt Nomát: láthatóvá teszi a mindennapjait, a jókat és rosszakat egyaránt. Ezt egészíti ki a Snap Shots, egy kis zsebkönyv, ami fotókat tartalmaz. Semmi profizmus, csupa amatőr életkép, sok hülyéskedés és bulifotó, tájképek, naplementék, kísérletezések, egyszóval csupa olyasmi, ami miatt az ember előkapja a kompakt gépet. A harmadik, legnagyobb kötet pedig a recepteket tartalmazza - Lars Ulrich előszavával. És gyönyörű, elképesztően gyönyörű ételek, kompozíciók, hihetetlen fotók. Elgondolkodtató, hogy a mai gasztronómia mennyire kortárs művészet is egyben. Ezek a tányérok nem csak jól megalkotott ételek, hanem a Noma egész szellemiségét, filozófiáját képviselik, amit a Journal és a Snap Shots birtokában maximálisan értékelni és érteni tudunk.

A három könyv szépen össze van hangolva, a Journal-ból széljegyzetek utalnak a másik két könyv oldalszámaira. Könyvkötészetileg is nagyon szép, három különböző anyagú borító, három különböző zöld, más-más lapok mindegyik kötetben, kartondobozban, gumival összefogva, harmóniában - kis könyvtáram díszépldánya. Minden gasztro-rajongónak ajánlott.






René Redzepi: A Work in Progress - Journal, Recipes and Snapshots

A könyv a kiadó honlapján ITT.
A könyv a cookbooks.hu-n ITT.
A könyv a Molyon ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése