Oldalak

2016. október 27., csütörtök

17 szakácskönyv, ami a fa alatt landolhat


Még csak október vége van, de nyakunkon a karácsony - legalábbis ezt éreztetik az üzletek kirakatai. A kiadók jórészt erre az időszakra ütemezik a szakácskönyvek megjelenését. Egészen logikus ez, hiszen micsoda pazar ajándék egy szép kivitelezésű könyv. Ráadásul nem feltétlenül kell ismernünk a megajándékozott olvasmányait vagy kedvenc íróját, elég annyit tudnunk róla, hogy szeret főzni. 

Idén külföldi kiadvány fordítása alig-alig jelenik meg év végéig, a hazai kiadók viszont igazán aktívak: 17 könyvet szedtem listába, frissen-illatosan most kerülnek ki a nyomdákból. Az én szívemhez inkább a felsorolás elején álló kötetek állnak közelebb, de ez csupán ízlés dolga.






A borító keveset árul el erről az izgalmas kötetről, de bízzunk a kiadó által képviselt magas színvonalban. A szerzők 30 rockzenei albumra komponáltak olyan recepteket, amelyeknek főzési ideje megegyezik a lemez időtartamával (plusz-mínusz konyhai csetlés-botlás). A beharangozó ígér még képregény-rajzokat és ételfotókat. Lássuk mihamarabb!
(BOOOK Kiadó,teljes ár: 5990 Ft)




A szerző kommunikáció szakot végzett, de végül pályát váltott, és a cukrászatnál kötött ki. Először lett egy blog, aztán tanított főzőiskolában, végül cukrászdát nyitott a Millenáris közelében. Mostanra megérett a könyv is, ahol saját receptjeit gyűjti össze: 60 háziasan modern süteményt ígér. Kíváncsian várjuk.
(BOOOK Kiadó,teljes ár: 5490 Ft)





A kizárólag szakácskönyvekkel operáló Csipet Kiadó bármelyik könyve jó szívvel ajánlható a fa alá ajándéknak. Az oldalukról nem csak egyenként, hanem különböző csomagokban is megrendelhetjük eddig megjelent köteteiket. Idén őszre tésztás könyvvel készültek, olasz és magyar házi gyúrtakkal - aki kóstolt már ilyesmit, az tudja, micsoda különbséget jelent a friss a boltihoz képest. A fázisfotók mellett olvashatunk a tészták kialakulásának történetéről és hagyományokról is. Bónuszként megrendelhetjük  a szépséges, bükkfából készült tésztabordázót is. 
(Csipet Kiadó, teljes ár: 5500 Ft)


Váncsa István: Ezeregy+ recept
Váncsa István gasztronómiai szóáradata megkerülhetetlen alapmű mindazoknak, akik komolyan veszik az ételek művészetét. Ezeregy recept című szakácskönyve 2003-ban jelent meg először, és mostanra megérett a bővítésre: az új kiadás lecsóval, kolbásszal és italokról szóló fejezettel gazdagodott. A szégyen, amiért eddig nem volt belőle sajátunk, most orvosolható, s büszkén mutogathatjuk a Váncsa-veteránoknak az új kötetet. Elvetemült rajongóknak ajánlott mindkét kiadást a polcon tartani.
(Libri Kiadó, teljes ár: 4999 Ft)


A Street Kitchen ügyesen teljesíti a népet főzésre nevelő küldetését (tavaly karácsonykor én is tőlük tanultam, hogyan kell halászlevet főzni), Fördős Zé új kötete pedig az alapokat foglalja össze. Mert ehetünk akárhány pizzát, hamburgert és szusit, a kakaós csiga és a borsóleves akkor is gyerekkori alapélményünk. Az anyukák és nagymamák rutinját nem pótolja semmi, de a könyv segít majd, hogy enélkül se valljunk kudarcot. Valahol el kell kezdeni!
(Lunchbox Kiadó, teljes ár: 4990 Ft)



Bede Anna: Vega Budapest
Szívből támogatok minden könyvet, ami nem csak recepteket tartalmaz, hanem kicsit többet ad ennél. Bede Anna új kötete is ilyen: 15 interjú ismert emberekkel a vega életmódról és kedvenc éttermükről, a recepteket pedig épp ezek a helyek szolgáltatják. A beszélgetőpartnerek közt szerepel Péterfy Bori, Karafiáth Orsolya, Rieger Johanna, Hegedűs D. Géza, a könyv pedig listára veszi a budapesti vega és vegabarát éttermeket. Nagyon trendi, nagyon pesti könyv - nem csak pestieknek.

(BOOOK Kiadó, teljes ár: 5490 Ft)



Széll Tamás sokszínű élete
A nem túl fantáziadús cím portrét ígér hazai gasztronómiánk első emberéről, a Bocuse d'Or európai etapjának nyerteséről, Széll Tamásról. Kötelező mindenkinek, aki a versenyszerű főzésért rajong: a könyv bizonyára többet nyújt majd a médiában keringő hosszabb-rövidebb interjúknál. A kiadó oldalán szereplő leírásból nem derül ki, hogy beszélgetés vagy inkább életrajz, amit a borító takar, és azt sem tudjuk, kinek a munkája. Mindenesetre érdekes olvasmánynak ígérkezik.

(Kossuth Kiadó, teljes ár: 5990 Ft)



A legmagyarabb olasznak nem ez az első kötete, 2004-ben már mesélt nekünk az olasz virtusról Giannival a konyhában c. könyvében. Most ennél sokkal személyesebb utakra visz: családjáról, tapasztalatairól, sikeres étterméről ír, napos és árnyékos oldalról egyaránt. Nem mellesleg recepteket is megoszt velünk.
(Kossuth Kiadó, teljes ár: 6990 Ft)




Fűszeres Eszter tavaly leves recepteket ajándékozott nekünk karácsonyra, idén pedig az ünnephez illő otthoni repertoárt kapjuk meg. Lassan, de érezhetően hódít a zsidó konyha, és erre is jól rímel a kötet: ízelítőt kaphatunk a hagyományokból, családi szokásokból, klasszikus ételekből.
(Kossuth Kiadó, teljes ár: 4990 Ft)





Klasszikus történet: egy jól körülhatárolt témáról szóló gasztroblog, amelynek szerzői ügyesen keverték a hagyományokat a modernséggel. Úgy ildomos, hogy mindennek papír lenyomata is legyen, és mennyivel jobb a polcra tenni egy könyvet, mint egy köteg kinyomtatott A4-es papírt receptekkel. Újraértelmezett cigány konyha, kíváncsiaknak és éheseknek.
(Libri Kiadó, teljes ár: 3999 Ft)





Bevallom, Bernáth József ügyeiben tájékozatlan vagyok, a Konyhafőnök műsorát elvétve is alig néztem, de szakmailag bizonyára sokat tud, és a tévés szereplés meghozta az ezzel járó népszerűséget. Tapasztaltabb ismerői hasznos szakmai tanácsokat kapnak majd a könyvből. A könyvben a receptek a szezonalitásra alapoznak: minden hónapra jut három alapanyag, s ezekből kiindulva 3-3 recept. Az okos felépítés miatt annak is hasznos lehet, aki soha nem hallott a szerzőről.
(Kossuth Kiadó, teljes ár: 4990 Ft)



Aki foglalkozik az úgynevezett 'celebek' életével, az bizonyára tud a színésznő és az érdi cukrász románcáról. A pár nem csak egy babát hozott össze, hanem egy közös könyvet is: Claudia húsz barátot kérdez a gyermekkori kedvenc süteményből kiindulva, ide-oda elkanyarodva. Mindehhez tartozik negyven recept, természetesen mind édesség. Nem találtam adatot arról, kik az interjúalanyok, pedig a könyv milyensége nagyban függ ettől.
(Libri Kiadó, teljes ár: 6900 Ft)



Még egy vega, sőt, vegán könyv. Ez is fontos, de talán az még inkább, amit a borító is kihangsúlyoz: a kötet reggelire való recepteket gyűjt egybe. Ez a legelhanyagoltabb étkezésünk a napi rohanásban, de ha felvértezzük magunkat néhány ötlettel (például a könyvből), akkor megszabadulhatunk a futtában elfogyasztott mirelit pogácsáktól. Gyakorlás kérdése az egész. 
(BOOOK Kiadó, Teljes ár: 4990 Ft)
(A könyv borítója szerintem a legszebb a listáról.)



Az eredetileg német kiadvány nem csak gyönyörűen fotózott koktélok receptjeit adja közre: megismerkedhetünk belőle az alkoholfogyasztás történetével és a koktélkeverés eszközeivel. Igazán szép kivitelezésű könyv mindazoknak, akik most ismerkednek az italkeverés művészetével, vagy elavultnak érzik korábbi köteteiket a témában.
(Alexandra Kiadó, teljes ár: 5999 Ft)




Johanna Basford feltalálta a felnőtt színezőt, a mánia tavaly lassan bekúszott hozzánk is, és semmi nem ment meg attól minket, hogy receptes témában gazdagodjunk egy ilyen kötettel. Azt hiszem, sem a színezést, sem Mautner Zsófit nem kell bemutatni senkinek, így nagyjából tudjuk, mire számíthatunk. A könyv 15 karácsonyi ihletésű receptet tartalmaz, és ha kiszíneztük, egészen egyedi szakácskönyvünk lehet. A kiadó oldala nem tünteti fel, ki készítette a rajzokat, pedig minimum a fele érdem az övé.
(21. Század Kiadó, teljes ár: 2990 Ft)


Ez a könyv kevéssé villanyoz fel, de a DK Publishing-től átvett kiadvány bizonyára a szokásos esztétikus alapossággal taglalja a választott témát. Ha nyugodt lelkiismerettel nassolnánk mindenféle golyókat és bekajáltuk a marketingesek új szuperfúd fogalmát, akkor ne hagyjuk ki. Mindenki más gyúrjon inkább kókuszgolyót.
(Libri Kiadó, teljes ár: 2999 Ft)





Vereb Rocky Adrienn: Szuperélelmiszerek konyhaközelben

A szerző a CookingMania blog írója, 35 receptjét gyűjtött egybe. A könyv a leírás alapján nem akar több lenni, mint ami: papír lenyomata, összegzése a blogon képviselt dolgoknak. Szuperfúd, egészséges ételek, zöldség, gyümölcs, vitaminok. Hálás téma.

(Kossuth Kiadó, teljes ár: 3800 Ft)





Adorján Éva: Egészséges Finomságok

Ha Bicsérdy Béla kézbe vehetné ezt a könyvet, bizonyára büszkén konstatálná, hogy a nyerskoszt több, mint száz év távlatából ismét divatba jött. A kötetben szereplő receptek tej és tojás, sütés-főzés nélkül készíthetőek. Aki szereti a mentes dolgokat, az ne mentesítse magát ezektől az oldalaktól.
(Libri Kiadó, teljes ár: 3999Ft)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése